Mikrobiológia

  • Tantárgyfelelős: Dr. Peles Ferenc Árpád
  • A tantárgy leírása: Mikrobiológiai alapismeretek nyújtása a szak- és más kapcsolódó tantárgyak jobb elsajátításához. Mezőgazdasági szempontból kiemelkedően fontos mikrobiológiai ismeretek speciális fejezeteinek ismertetése, a legújabb, korszerű tudományos ismeretek felhasználásával.
    • Mikroorganizmusok a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban
    • Ökológiai tényezők hatása a mikroorganizmusok szaporodására. Ökológiai tényezők kölcsönhatásai
    • A mikroorganizmusok szaporodása és pusztulása
    • A mikroorganizmusok fontosabb anyagcseretermékei
    • A mikroorganizmusok szerepe és jelentősége a biogeokémiai folyamatokban
    • Erjedések mikrobiológiája
    • Takarmányok romlása
    • Takarmányok tartósításának mikrobiológiája
    • Takarmányfehérje előállítás mikroorganizmusokkal
    • Istállótrágya kezelés, érlelés
    • Betegséget okozó mikroorganizmusok
    • Mikotoxinogén penészgombák, mikotoxinok
    • Indikátor mikroorganizmusok
    • Indikátor mikroorganizmusok tenyésztése takarmány és élelmiszermintákból
  • Követelmény: Kollokvium
  • Tárgy típusa: Szabadon választható
  • Tantárgykód: MT-ALL-C06
  • Kredit: 1
  • Oktatva: 3. félév (őszi)
Legutóbbi frissítés: 2023. 03. 26. 19:47