Genomika doktori program

 • Programvezető:

  • Dr. Kusza Szilvia Ph.D.
 • Programvezető-helyettes:
  • Dr. Czeglédi Levente Ph.D.
 • Tagok:
  • Dr. Árnyasi Mariann Ph.D.
  • Dr. Bősze Zsuzsanna Ph.D
  • Dr. Hidas András C.Sc.
  • Dr. Máthé Endre Ph.D.

Genomika

Kutatócsoportunk elsődlegesen molekuláris genetikai, proteomikai vizsgálatokat folytat több faj bevonásával. A származás ellenőrzése, illetve az egyes fajtákra, populációkra, vonalakra jellemző allélgyakoriságok, diverzitások vizsgálata minden faj esetében elvégezhető különböző genetikai markerekkel. A régi fajták (magyar szürke marha, hortobágyi és gyimesi racka, cigája, bronzpulyka) jellemzésében és termékeik (hús és hústermékek) ellenőrzésében különösen fontos az azokra jellemző genetikai markerek felismerése. A termékek eredetének igazolását célzó kutatásokhoz muflonokból és vadsertésekből is megkezdtük a vizsgálati anyagok gyűjtését és feldolgozását. Az elmúlt években végzett PhD hallgatóink, illetve jelenlegi doktoranduszaink mitokondriális DNS-re alapozott szekvencia vizsgálatokat, mikroszatellit vizsgálatot folytatnak házi állatokon túl (házi méh, különböző lófajták: hucul, gidrán, magyar hidegvérű), vadállatfajokkal (mezei nyúl, vaddisznó, fácán stb.) is.

Szarvasmarha fajták bevonásával a tejtermeléssel, juh fajtákkal a szaporasággal (ikerellés, szezonalitás/aszezonalitás), a tejallergiával kapcsolatos génváltozatok kimutatását, azok homo-, illetve heterozigóta állapotban való jelenlétének követését a fajtatiszta, illetve keresztezett egyedekben. Nemzetközi együttműködésben folytatjuk a pödröttszarvú juhok genetikai összehasonlítását.

Frissítés dátuma: 2017.09.28.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.