- Programvezető:
- Dr. Peles Ferenc Árpád Ph.D.
- Tagok:
- Dr. Béri Béla C.Sc.
- Dr. Jávor András C.Sc.
- Dr. Csapó János D.Sc.
- Dr. Csiki Zoltán Ph.D.
- Dr. Kukovics Sándor C.Sc.
- Dr. Nagy Géza C.Sc.
- Dr. Oláh János Ph.D.
Állatitermék-előállítás
A Tiszántúlon különösen fontos a kérődzők – elsősorban a szarvasmarha és a juh – részben legelőre alapozott extenzív, másrészt intenzív tartása, tenyésztése és hasznosítása. Doktori Iskolánk külön programban kiemelten foglalkozik a hagyományos fajtákkal, de kutatási-fejlesztési témáink közé tartozik a más húshasznú szarvasmarha-fajták és keresztezéseik teljesítményvizsgálata, valamint a koncentrált tejet termelő fajták (jersey, brown swiss, ayrshire, norvég vörös, svéd vörös) tenyésztésének folytatása, keresztezéseik holstein-frízzel és teljesítő képességeik összehasonlító elemzése. A doktori program keretében végeztük az eltérő genotípusú tehenek tejösszetételének vizsgálatát, illetve a tej összetételére ható különféle takarmányok hatásának analitikai elemzését. A kondíció és a testösszetétel vizsgálatában a hagyományos módszerek mellett az élő állatokon végrehajtott ultrahangos mérések is szerepet kapnak.
Az Állattenyésztési Kísérleti Telepen a cigája és a merinó juhok lehetőséget adnak rezisztencia vizsgálatokra. 2014-ben elkészült a juh fejőház, mely lehetőséget ad tejtermelési adatok felvételezésére, illetve tejtermékek előállítására. Különböző hazai és külföldi termesztésű gyógynövények tejösszetételre, feldolgozhatóságra való hatását vizsgáljuk a tehéntejre.
A doktori program keretében olyan DNS alapú metodikák fejlesztésén dolgozunk, melyek alkalmazásával nyers és feldolgozott élelmiszerekből detektálni lehet az előállítás során felhasznált állatfajokat. A kapilláris elektroforézisre, SSCP és DGGE metodikákra alapozott munkát kiterjesztettük emlős, szárnyas és halfajokra is. A kimutatási határérték csökkentése, a módszer érzékenységének javítása kiemelt prioritást élvez a fejlesztés során. A fajspecifikus régiókra tervezett oligokkal, próbákkal több állatfaj egyidejű kimutatása az elérendő cél.
A baromfifajok táplálékfelvételének szabályozásában résztvevő kandidáns neuropeptideket expressziós mérésekkel kvantitáljuk. Meghatározzuk a génkifejeződést mRNS és peptid szinten is, a szöveti lokalizációt immunhisztokémiával igazoljuk.
Vizsgáljuk a nyers tej mikrobiológiai minőségére ható tényezőket, illetve a nyers tehén- és juhtejminták, valamint a különféle tejtermékek mikrobiológiai állapotát. Továbbá meghatározzuk a tejmintákból izolált mikroorganizmusok fontosabb fenotípusos és genotípusos tulajdonságait.
Az állati termékek esetében súlyt helyezünk azok minőségére. Külső és egyetemünkön belüli együttműködésben foglalkozunk az emberi táplálkozás javításával, funkcionális élelmiszerek előállításának kutatásával és fejlesztésével.