- Tantárgyfelelős: Dr. Csanádi József
- A tantárgy leírása: A tej ipari feldolgozásának és fogyasztásának helyzete hazánkban. A tej táplálkozási szerepe. A tej feldolgozásának általános műveletei I-II. A tej és tejkészítmények technológiája, műveletei, gyártási irányelvei. Savanyú tej- és tejszínkészítmények gyártása. Májas, habart és folyékony állomány biztosításának irányelvei. Tejipari desszertkészítmények fontosabb technológiai műveletei. Vajgyártás alapanyagai. A tejszín kezelése, érlelése. Szakaszos, folytonos vajgyártás. A vaj minősítése, hibái. Sajtok csoportosítása, sajttejre vonatkozó követelmények. Oltós alvasztású sajtok gyártása. A tej bepárlása, porlasztásos és hengerszárításos tejporgyártás. Tejipari melléktermékek feldolgozása. Tejipari tisztogatás eszközei, anyagai, a személyi higiénia biztosítása. Minőségbiztosítás a tejtermékek előállítása során.
- Követelmény: Kollokvium
- Tárgy típusa: Szabadon választható
- Tantárgykód: MT-ALL-C13
- Kredit: 1
- Oktatva: 4. félév (tavaszi)
Legutóbbi frissítés:
2023. 03. 26. 19:47