- Tantárgyfelelős: Dr. Szabó Csaba
- A tantárgy leírása: A tantárgy lehallgatása során a hallgatók – építve az MSc képzésben megszerzett ismeretekre – megismerkedhetnek a legújabb takarmányértékelési és analitikus módszerekkel, a takarmánygyártás szakmai és technikai hátterével, továbbá a takarmánykeverékek elméleti és gyakorlati kérdéseivel.
- Bevezetés a takarmányértékelésbe és a takarmányozási technológiába
- A takarmány komponensek takarmányozási értéke
- A takarmányanalitika és annak elvei
- A takarmányok energia tartalmának mérése és az adatok értékelése
- A takarmányok NSP tartalma és ennek hatása a monogasztrikus állatok termelésére
- A NIR technika alkalmazása és az adatok értékelése
- Az ileális aminosav emészthetőség és az ideális fehérje elv alkalmazása a takarmányozásban
- Az aminosavak emésztése, hasznosíthatósága és metabolizmusa
- Az antinutritív faktorok és ezek hatásai az állatok termelése
- A takarmányreceptúra készítés elvei
- A takarmánygyártás technikai háttere
- Takarmánykezelések és ezek hatásai a táplálóanyagok értékelésére
- A takarmánygyártás jogi és etikai kérdései
- Takarmányozási technológiák a gyakorlati életben
- Követelmény: Kollokvium (szóbeli)
- Tárgy típusa: Szabadon választható
- Tantárgykód: MT-ALL-C28-K1
- Kredit: 1
- Oktatva: 3. félév (őszi)
Legutóbbi frissítés:
2023. 04. 04. 12:03