Takarmányminősítés és takarmánygyártás technológiája

  • Tantárgyfelelős: Dr. Szabó Csaba
  • A tantárgy leírása: A tantárgy lehallgatása során a hallgatók – építve az MSc képzésben megszerzett ismeretekre – megismerkedhetnek a legújabb takarmányértékelési és analitikus módszerekkel, a takarmánygyártás szakmai és technikai hátterével, továbbá a takarmánykeverékek elméleti és gyakorlati kérdéseivel.
    • Bevezetés a takarmányértékelésbe és a takarmányozási technológiába
    • A takarmány komponensek takarmányozási értéke
    • A takarmányanalitika és annak elvei
    • A takarmányok energia tartalmának mérése és az adatok értékelése
    • A takarmányok NSP tartalma és ennek hatása a monogasztrikus állatok termelésére
    • A NIR technika alkalmazása és az adatok értékelése
    • Az ileális aminosav emészthetőség és az ideális fehérje elv alkalmazása a takarmányozásban
    • Az aminosavak emésztése, hasznosíthatósága és metabolizmusa
    • Az antinutritív faktorok és ezek hatásai az állatok termelése
    • A takarmányreceptúra készítés elvei
    • A takarmánygyártás technikai háttere
    • Takarmánykezelések és ezek hatásai a táplálóanyagok értékelésére
    • A takarmánygyártás jogi és etikai kérdései
    • Takarmányozási technológiák a gyakorlati életben
  • Követelmény: Kollokvium (szóbeli)
  • Tárgy típusa: Szabadon választható
  • Tantárgykód: MT-ALL-C28-K1
  • Kredit: 1
  • Oktatva: 3. félév (őszi)
Legutóbbi frissítés: 2023. 04. 04. 12:03