- Tantárgyfelelős: Dr. Béri Béla
- A tantárgy leírása: A hallgatók megismerkednek a szarvasmarhatenyésztés jelenlegi világ, európai és magyarországi helyzetével, valamint jövőbeni kilátásaival. Részletesen elemezzük a világban és Magyarországon tenyésztett legfontosabb szarvasmarha fajták helyzetét, különös tekintettel magyarországi szerepükre. A tenyésztési eljárások közül elemezzük mindazokat, amelyeknek a világ és hazánk szarvasmarhatenyésztésében jelenleg jelentősége van. Kitérünk a tej összetételére és azokra a tenyésztési, illetve takarmányozási módszerekre, amelyekkel a tej összetételét változtatni tudjuk. A hústermelő-képesség elemzése során áttekintjük azokat az értékmérőket, amelyek a marhahús vertikum különböző szereplői számára meghatározóak. A termékenységgel kapcsolatos mutatók elemzése után részletesen foglalkozunk az egyes biotechnikai módszerek jelenlegi helyzetével és magyarországi alkalmazásával. Kiemelten kezeljük a hosszú hasznos élettartamot befolyásoló tulajdonságok elemzését.
- Ivadékvizsgálati módszerek a szarvasmarhatenyésztésben.
- A tenyészértékbecslés jelenleg alkalmazott módszerei.
- Genetikai terheltség és a genomanalízis szerepe a tenyészértékbecslésben.
- A tenyésztésszervezés rendszere az Európai Unióban és Magyarországon.
- Különböző korcsoportú szarvasmarhák tartási-, takarmányozási technológiája.
- A húsmarhatenyésztésben alkalmazott tartási és takarmányozási módszerek.
- Követelmény: Az előadáson való részvétel, kollokvium
- Tárgy típusa: Szabadon választható
- Tantárgykód: MT-ALL-C33-K1
- Kredit: 1
- Oktatva: 1. félév (őszi)
Legutóbbi frissítés:
2023. 03. 26. 19:47