Proteomika az állattenyésztésben

  • Tantárgyfelelős: Dr. Czeglédi Levente
  • A tantárgy leírása: A kurzust teljesítő doktoranduszok megismerik a proteom vizsgálatának jelentőségét és a vizsgálati módszereket. A tárgy során oktatott számos metodika és eljárás elméleti ismerete lehetőséget ad proteomikai mérések tervezéséhez, biomarkerek kereséshez, illetve azok szakmai értékeléséhez. Az állati szövetben, illetve a nyers és feldolgozott élelmiszerekben előforduló, nagy hatással bíró proteinek megismerése során egy komplex látásmóddal gazdagodnak a tantárgy hallgatói. Megismertetésre kerülnek mindazon területei az állattenyésztésnek, melyekben a proteomikai kutatások segítséget nyújthatnak az értékmérő tulajdonságokkal kapcsolatos biológiai kérdések megválaszolásában.
    • Proteom, proteomika
    • Mintavétel, mintatisztítás, frakcionálás
    • Egydimenziós poliakrilamid gélelektroforézis (SDS-PAGE)
    • Kétdimenziós poliakrilamid gélelektroforézis (2D-PAGE)
    • Kétdimenziós differenciáló gélelektroforézis (2D-DIGE), blue native poliakrilamid gélelektroforézis (BN-PAGE)
    • Fehérjék detektálása
    • Kihívások a biomarker-keresésben
    • A tömegspektrometria adta lehetőségek I.
    • A tömegspektrometria adta lehetőségek II.
    • Mintaprojektek bemutatása
    • Tej proteomikája
    • Hús proteomikája
    • Tojás proteomikája
    • Vér és egyéb szövetek proteomikája
  • Követelmény: Kollokvium
  • Tárgy típusa: Szabadon választható
  • Tantárgykód: MT-ALL-C37-K1
  • Kredit: 1
  • Oktatva: 3. félév (őszi)
Legutóbbi frissítés: 2023. 03. 26. 19:47