- Tantárgyfelelős: Dr. Czeglédi Levente
- A tantárgy leírása: A kurzust teljesítő doktoranduszok megismerik a proteom vizsgálatának jelentőségét és a vizsgálati módszereket. A tárgy során oktatott számos metodika és eljárás elméleti ismerete lehetőséget ad proteomikai mérések tervezéséhez, biomarkerek kereséshez, illetve azok szakmai értékeléséhez. Az állati szövetben, illetve a nyers és feldolgozott élelmiszerekben előforduló, nagy hatással bíró proteinek megismerése során egy komplex látásmóddal gazdagodnak a tantárgy hallgatói. Megismertetésre kerülnek mindazon területei az állattenyésztésnek, melyekben a proteomikai kutatások segítséget nyújthatnak az értékmérő tulajdonságokkal kapcsolatos biológiai kérdések megválaszolásában.
- Proteom, proteomika
- Mintavétel, mintatisztítás, frakcionálás
- Egydimenziós poliakrilamid gélelektroforézis (SDS-PAGE)
- Kétdimenziós poliakrilamid gélelektroforézis (2D-PAGE)
- Kétdimenziós differenciáló gélelektroforézis (2D-DIGE), blue native poliakrilamid gélelektroforézis (BN-PAGE)
- Fehérjék detektálása
- Kihívások a biomarker-keresésben
- A tömegspektrometria adta lehetőségek I.
- A tömegspektrometria adta lehetőségek II.
- Mintaprojektek bemutatása
- Tej proteomikája
- Hús proteomikája
- Tojás proteomikája
- Vér és egyéb szövetek proteomikája
- Követelmény: Kollokvium
- Tárgy típusa: Szabadon választható
- Tantárgykód: MT-ALL-C37-K1
- Kredit: 1
- Oktatva: 3. félév (őszi)
Legutóbbi frissítés:
2023. 03. 26. 19:47