Őshonos háziállatok tenyésztése

  • Tantárgyfelelős: Dr. Mihók Sándor
  • A tantárgy leírása:
    • A fenntartható fejlődés fogalma és jelentősége a hagyományos háziállatfajták megőrzésében. A téma jelentősége a szakma és a társadalom egésze számára.
    • Conservation és preservation, géntartalék, veszélyeztetettség, palacknyak jelenség, alapító elv, génbank, adatbank, genetikai sokféleség (diverzitás). A témában érdekelt különböző szervezetek és intézmények és tevékenységük Magyarországon és külföldön FAO, UNEP, UNESCO, RBI, SAVE, RBST, DAGENE. Kitekintés a nemzetközi génmegőrzésre.
    • A géntartalékok, értékes gének lehetséges lelőhelyei: hybrid vonalak, termelő fajták, versenyre szelektált fajták, nemesített fajták, helyi fajták, fajtává nem alakult populációk a fejlődő országokban, hobbytenyésztők kezén lévő állomány, védett állományok, sejttenyészetek, elkülönítetten tárolt DNS, elvadult háziállatok, háziállataink vadon élő ősei és rokonai. A modern géntechnika és biotechnológia lehetséges szerepe a gének és génkombinációk fenntartásában és hasznosításában.
    • A szelekció és tenyésztési módszerek a génmegőrzésben. A célirányos, a diszruptív és a megtartó szelekció. A szélsőséges egyedek jelentősége. A nemesítő, a vérfrissítő, a cseppvér keresztezés, valamint a haszonállat előállító keresztezés, egy, két, vagy több vonalas illetve a váltogató és rotációs keresztezés. Genealógiai, genetikai és tenyészvonal szerepe a génvédelemben. A családok fenntartása, a mtDNS szerepe a családok kritikájában. A szelekció szabályai a génmegőrzésben. A molekuláris genetika kutatási módszertanának és eredményének hasznosítása a géntartalék-állományok szelekciójában.
    • A beltenyésztéses leromlás esetei. A növekedő beltenyésztettség elkerülését elősegítő párosítási módszerek. Rotációs párosítás és genetikai vonalak keresztezése. A molekuláris genetika igénybevétele a drift veszélyének elkerülésére vagy csökkentésére. Kritikus helyzetbe került fajták rekonstruálása.
    • A piaci hasznosítás lehetősége géntartalék állományok esetében. Hagyományos termék előállítás és piacra vitel. A háztól értékesítés, a rövidebb élelmiszerlánc (food chain) jelentősége a hagyományos fajták tenyésztői részére. A termékek értékeinek vizsgálata laboratóriumi módszerekkel. Az eredet igazolás jelentősége és formái. A földrajzi áruvédjegy. A non food function (a nem élelmiszertermelés) lehetősége a régi háziállatfajták tenyésztői számára.  
  • Követelmény: Kollokvium
  • Tárgy típusa: Szabadon választható
  • Tantárgykód: MT-ALL-C028
  • Kredit: 1
  • Oktatva: 3. félév (őszi)
Legutóbbi frissítés: 2023. 03. 26. 19:47