Juhtenyésztés

  • Tantárgyfelelős: Dr. Jávor András
  • A tantárgy leírása:
    • A juhtenyésztés hazai és világgazdasági helyzete, jelentősége. A fejlesztés irányai.
    • A juhtenyésztés alapismeretei, domesztikáció és annak hatása. A juh értékmérői és a közöttük fennálló kapcsolatrendszer.
    • Tenyésztési eljárások elmélete és gyakorlata a juhtenyésztésben. Világfajták, és a hazánkban tenyésztett fajták.
    • A juh szaporítása, a szaporulat és szaporaság növelésének biológiai alapjai, elméleti és gyakorlati lehetőségei.
    • A juh takarmányozásának biológiai, élettani sajátosságai, a juhok takarmányozásának alapelvei és gyakorlata. A tenyészállatok takarmányozása. Anyajuhok takarmányozásának elvei és gyakorlati megvalósítása a biológiai állapot függvényében.
    • Tenyészkosok takarmányozása a termékenyítési szezonban és szezonon kívül. A nő- és hímivarú állatok felnevelése. A hizlalás takarmányozási jellemzői. Juhok takarmánybázisa és annak hasznosítása.
    • A juh tartástechnológiája, istálló típusok és berendezéseik, gépesítés. A juh és a legelő, a juh és a tarló.
    • A juhtenyésztésben alkalmazott biotechnológiai és biotechnikai eljárások. A juh hasznosítása, nyírás módjai, nyírás szervezés.
    • Munkaszervezés alapjai. A juhágazat szakmai munkaerő igénye, bánásmód, kutya használat.
    • Az állattartási technológiák alapjai. (épület, tartásmód, klimatizálás, almozás stb.)
    • A magyarországi állattartásban jellemzően alkalmazott technológiai megoldások. A gépesítés és az automatizálás lehetősége a juhtenyésztésben.
    • A különböző korcsoportú és hasznosítású juhok elhelyezése.
    • A legeltetés lehetősége és technológiája különböző gazdasági állatok esetében.
    • Tartástechnológiai változatok eltérő üzemméret esetében (kisüzem, farm, nagyüzem). Tartástechnológiai specialitások.
  • Követelmény: Kollokvium
  • Tárgy típusa: Szabadon választható
  • Tantárgykód: MT-ALL-C23-K1
  • Kredit: 1
  • Oktatva: 1. félév (őszi)
Legutóbbi frissítés: 2023. 03. 26. 19:47