- Tantárgyfelelős: Dr. Jávor András
- A tantárgy leírása:
- A juhtenyésztés hazai és világgazdasági helyzete, jelentősége. A fejlesztés irányai.
- A juhtenyésztés alapismeretei, domesztikáció és annak hatása. A juh értékmérői és a közöttük fennálló kapcsolatrendszer.
- Tenyésztési eljárások elmélete és gyakorlata a juhtenyésztésben. Világfajták, és a hazánkban tenyésztett fajták.
- A juh szaporítása, a szaporulat és szaporaság növelésének biológiai alapjai, elméleti és gyakorlati lehetőségei.
- A juh takarmányozásának biológiai, élettani sajátosságai, a juhok takarmányozásának alapelvei és gyakorlata. A tenyészállatok takarmányozása. Anyajuhok takarmányozásának elvei és gyakorlati megvalósítása a biológiai állapot függvényében.
- Tenyészkosok takarmányozása a termékenyítési szezonban és szezonon kívül. A nő- és hímivarú állatok felnevelése. A hizlalás takarmányozási jellemzői. Juhok takarmánybázisa és annak hasznosítása.
- A juh tartástechnológiája, istálló típusok és berendezéseik, gépesítés. A juh és a legelő, a juh és a tarló.
- A juhtenyésztésben alkalmazott biotechnológiai és biotechnikai eljárások. A juh hasznosítása, nyírás módjai, nyírás szervezés.
- Munkaszervezés alapjai. A juhágazat szakmai munkaerő igénye, bánásmód, kutya használat.
- Az állattartási technológiák alapjai. (épület, tartásmód, klimatizálás, almozás stb.)
- A magyarországi állattartásban jellemzően alkalmazott technológiai megoldások. A gépesítés és az automatizálás lehetősége a juhtenyésztésben.
- A különböző korcsoportú és hasznosítású juhok elhelyezése.
- A legeltetés lehetősége és technológiája különböző gazdasági állatok esetében.
- Tartástechnológiai változatok eltérő üzemméret esetében (kisüzem, farm, nagyüzem). Tartástechnológiai specialitások.
- Követelmény: Kollokvium
- Tárgy típusa: Szabadon választható
- Tantárgykód: MT-ALL-C23-K1
- Kredit: 1
- Oktatva: 1. félév (őszi)
Legutóbbi frissítés:
2023. 03. 26. 19:47