Halgazdálkodás

  • Tantárgyfelelős: Dr. Stündl László
  • A tantárgy leírása: A tantárgy célja, hogy részletes elméleti ismereteket nyújtson a hazai és nemzetközi haltermelés tendenciáiról, a főbb technológiai és módszertani alapokról, a termelt fajokról. Ugyancsak cél az egyes elemek közti kapcsolatok feltárása, a fenntartható és környezetbarát módok, technológiák és rendszerek bemutatása, valamint a haltermelés ökonómiai alapjainak ismertetése is.
    • Az akvakultúra helyzete és fejlődési tendenciái a világban és Európában.  
    • A hazai haltermelés helyzete és fejlesztésének lehetőségei.
    • Az édesvízi haltenyésztés és halgazdálkodás elméleti alapjai: (a) biológiai alapok: víz, hal, természeti környezet; (b) társadalmi alapok; (c) gazdasági és jogi alapok.
    • A tógazdasági haltermelés technológiai alapjai: (a) genetika, tenyésztés; (b) táplálkozás, növekedés, halhús minőség; (c) betegség megelőzés, betegségek kezelése; (d) vízminőség szabályozás; (c) környezeti kölcsönhatások.
    • Tógazdasági technológiák: (a) anyahaltartás és szaporítás; (b) ivadéknevelés; (c) piaci hal előállítás; (d) biohal nevelés, (e) különleges tavi technológiák („tó a tóban; „tavi recirk” stb.).
    • Multi-funkcionális tógazdaságok.
    • Integrált, környezetbarát és erőforrás-hatékony haltermelési technológiák (ketreces, átfolyóvizes, recirkulációs rendszerek, IMTA, akvapónia).
    • Tógazdaságok műszaki berendezései, üzemeltetés, erőforrás- és munkaerő-gazdálkodás.
    • Halfeldolgozás, kereskedelem, marketing (fogyasztói igények).
  • Követelmény:
  • Tárgy típusa: Szabadon választható
  • Tantárgykód: MT-ALL-C22-K1
  • Kredit: 1
  • Oktatva: 1. félév (őszi)
Legutóbbi frissítés: 2023. 03. 26. 19:47