- Tantárgyfelelős: Dr. Stündl László
- A tantárgy leírása: A tantárgy célja, hogy részletes elméleti ismereteket nyújtson a hazai és nemzetközi haltermelés tendenciáiról, a főbb technológiai és módszertani alapokról, a termelt fajokról. Ugyancsak cél az egyes elemek közti kapcsolatok feltárása, a fenntartható és környezetbarát módok, technológiák és rendszerek bemutatása, valamint a haltermelés ökonómiai alapjainak ismertetése is.
- Az akvakultúra helyzete és fejlődési tendenciái a világban és Európában.
- A hazai haltermelés helyzete és fejlesztésének lehetőségei.
- Az édesvízi haltenyésztés és halgazdálkodás elméleti alapjai: (a) biológiai alapok: víz, hal, természeti környezet; (b) társadalmi alapok; (c) gazdasági és jogi alapok.
- A tógazdasági haltermelés technológiai alapjai: (a) genetika, tenyésztés; (b) táplálkozás, növekedés, halhús minőség; (c) betegség megelőzés, betegségek kezelése; (d) vízminőség szabályozás; (c) környezeti kölcsönhatások.
- Tógazdasági technológiák: (a) anyahaltartás és szaporítás; (b) ivadéknevelés; (c) piaci hal előállítás; (d) biohal nevelés, (e) különleges tavi technológiák („tó a tóban; „tavi recirk” stb.).
- Multi-funkcionális tógazdaságok.
- Integrált, környezetbarát és erőforrás-hatékony haltermelési technológiák (ketreces, átfolyóvizes, recirkulációs rendszerek, IMTA, akvapónia).
- Tógazdaságok műszaki berendezései, üzemeltetés, erőforrás- és munkaerő-gazdálkodás.
- Halfeldolgozás, kereskedelem, marketing (fogyasztói igények).
- Követelmény:
- Tárgy típusa: Szabadon választható
- Tantárgykód: MT-ALL-C22-K1
- Kredit: 1
- Oktatva: 1. félév (őszi)
Legutóbbi frissítés:
2023. 03. 26. 19:47