Fenntartható állattartási rendszerek és technológiák

  • Tantárgyfelelős: Dr. Béri Béla
  • A tantárgy leírása: A fenntarthatóság megőrzése egyre nagyobb kihívást jelent a mezőgazdaság számára. Az intenzív globalizált termelés mellett előtérbe kerülnek azok a technológiák, amelyek extenzívek és a termelésen túl élőhelyet jelentenek a nem gazdasági állatfajok részére is. A tantárgy hallgatói átfogó képet kapnak a modern állattenyésztési rendszerekről és az extenzív tartásról egyaránt. Az állati termékelőállítás megismertetése során a fenntarthatóság követelményeit, a környezetre gyakorolt hatást, és annak befolyásolhatóságát sajátítják el a hallgatók.
    • Az állati termék előállítás hatékonyságát javító genetikai, szelekciós rendszerek különös tekintettel a fenntartható gazdálkodásra, a tartós állattenyésztési folyamatokra.
    • Az állati termék előállítás hatékonyságát javító takarmányozási, rendszerek különös tekintettel a fenntartható gazdálkodásra, a tartós állattenyésztési folyamatokra.
    • A hazai állattenyésztésben őshonos és veszélyeztetett kategóriába sorolható fajták.
    • Az őshonos állatok és a genetikai tartalékok megőrzésének szerepe a fenntartható állattenyésztésben.
    • Tenyésztési módszerek az őshonos és hagyományos fajták fenntartására a genetikai sokszínűség biztosítása érdekében.
    • A gazdasági állatok takarmányozásának környezetvédelmi szempontjai, a környezetbe kerülő nitrogén, foszfor, kálium, metán csökkentésének lehetősége.
    • Környezetkímélő technológiai elemek az állattartásban és az állattenyésztésben I.
    • Környezetkímélő technológiai elemek az állattartásban és az állattenyésztésben II.
    • Az állattartási technológiák környezetvédelmi szempontú értékelése. A takarmánykezelés, takarmánytartósítás, keveréktakarmány-gyártás környezetre gyakorolt hatása.
    • A tartási és környezeti feltételek összhangjának megteremtése a fenntartható állattenyésztésben, tartásban.
    • A különböző állatfajok legelési sajátosságai és ennek hatása a legelőre és a talajra.
    • Legeltetéses állattartás, legeltetési technológiák különös tekintettel az érzékeny természetvédelmi területekre.
    • A bio-, vagy/és ökogazdálkodás lehetősége és elemei.
    • Az állatitermék-előállítás során keletkezett szerves anyagok és melléktermékek visszajuttatása a természet körforgalmába.
  • Követelmény: Kollokvium (szóban)
  • Tárgy típusa: Szabadon választható
  • Tantárgykód: MT-ALL-B35-K1
  • Kredit: 1
  • Oktatva: 2. félév (tavaszi)
Legutóbbi frissítés: 2023. 03. 26. 19:47