- Tantárgyfelelős: Dr. Béri Béla
- A tantárgy leírása: A fenntarthatóság megőrzése egyre nagyobb kihívást jelent a mezőgazdaság számára. Az intenzív globalizált termelés mellett előtérbe kerülnek azok a technológiák, amelyek extenzívek és a termelésen túl élőhelyet jelentenek a nem gazdasági állatfajok részére is. A tantárgy hallgatói átfogó képet kapnak a modern állattenyésztési rendszerekről és az extenzív tartásról egyaránt. Az állati termékelőállítás megismertetése során a fenntarthatóság követelményeit, a környezetre gyakorolt hatást, és annak befolyásolhatóságát sajátítják el a hallgatók.
- Az állati termék előállítás hatékonyságát javító genetikai, szelekciós rendszerek különös tekintettel a fenntartható gazdálkodásra, a tartós állattenyésztési folyamatokra.
- Az állati termék előállítás hatékonyságát javító takarmányozási, rendszerek különös tekintettel a fenntartható gazdálkodásra, a tartós állattenyésztési folyamatokra.
- A hazai állattenyésztésben őshonos és veszélyeztetett kategóriába sorolható fajták.
- Az őshonos állatok és a genetikai tartalékok megőrzésének szerepe a fenntartható állattenyésztésben.
- Tenyésztési módszerek az őshonos és hagyományos fajták fenntartására a genetikai sokszínűség biztosítása érdekében.
- A gazdasági állatok takarmányozásának környezetvédelmi szempontjai, a környezetbe kerülő nitrogén, foszfor, kálium, metán csökkentésének lehetősége.
- Környezetkímélő technológiai elemek az állattartásban és az állattenyésztésben I.
- Környezetkímélő technológiai elemek az állattartásban és az állattenyésztésben II.
- Az állattartási technológiák környezetvédelmi szempontú értékelése. A takarmánykezelés, takarmánytartósítás, keveréktakarmány-gyártás környezetre gyakorolt hatása.
- A tartási és környezeti feltételek összhangjának megteremtése a fenntartható állattenyésztésben, tartásban.
- A különböző állatfajok legelési sajátosságai és ennek hatása a legelőre és a talajra.
- Legeltetéses állattartás, legeltetési technológiák különös tekintettel az érzékeny természetvédelmi területekre.
- A bio-, vagy/és ökogazdálkodás lehetősége és elemei.
- Az állatitermék-előállítás során keletkezett szerves anyagok és melléktermékek visszajuttatása a természet körforgalmába.
- Követelmény: Kollokvium (szóban)
- Tárgy típusa: Szabadon választható
- Tantárgykód: MT-ALL-B35-K1
- Kredit: 1
- Oktatva: 2. félév (tavaszi)
Legutóbbi frissítés:
2023. 03. 26. 19:47