- Tantárgyfelelős: Dr. Csapó János
- A tantárgy leírása: A tantárgy célja megismertetni a hallgatókat a modern elválasztás technikákkal, melyet mind szélesebb körben alkalmaznak állati eredetű élelmiszer alapanyagok és belőlük készült élelmiszerek összetételének meghatározása esetén. A hallgatók kapjanak kellő információt a kromatográfiás elválasztás technikákról, beleértve a nagyhatékonyságú folyadékkromatográfiát és a gázkromatográfiát, az elméletei megalapozást követően pedig legyenek alkalmasak a gyakorlati megvalósításra, ill. legalább annyi tudással rendelkezzenek, hogy tudományos munkájuk során ki tudják választani a PhD témájuk megvalósításához szükséges optimális módszereket.
- A kromatográfia jelentősége az élelmiszerek analízisében.
- A kromatográfia elmélete, a legfontosabb kromatográfiás eljárások ismertetése.
- A nagyhatékonyságú folyadékkromatográfia (HPLC) elmélete és gyakorlati megvalósítása.
- A gázkromatográfia (GC) elmélete és gyakorlati alkalmazása.
- A különféle kromatográfiás módszerek alkalmazása az élelmiszer-analízisben.
- Az aminosavak ioncserés oszlopkromatográfiája.
- A fehérjék szétválasztása és meghatározása HPLC-vel.
- A vitaminok meghatározása HPLC-vel.
- A szénhidrátok analízise HPLC-vel.
- A zsírok zsírsavösszetételének meghatározása GC-vel.
- Az illózsírsavak analízise GC-vel.
- Kapcsolt kromatográfiás technikák – A tömegspektrométer alkalmazása a kromatográfiában.
- Követelmény: Kollokvium (írásban és szóban)
- Tárgy típusa: Szabadon választható
- Tantárgykód: MT-ALL-C35-K1
- Kredit: 1
- Oktatva: 3. félév (őszi)
Legutóbbi frissítés:
2023. 03. 26. 19:47