Elválasztástechnika az állati eredetű élelmiszerek analízisében

  • Tantárgyfelelős: Dr. Csapó János
  • A tantárgy leírása: A tantárgy célja megismertetni a hallgatókat a modern elválasztás technikákkal, melyet mind szélesebb körben alkalmaznak állati eredetű élelmiszer alapanyagok és belőlük készült élelmiszerek összetételének meghatározása esetén. A hallgatók kapjanak kellő információt a kromatográfiás elválasztás technikákról, beleértve a nagyhatékonyságú folyadékkromatográfiát és a gázkromatográfiát, az elméletei megalapozást követően pedig legyenek alkalmasak a gyakorlati megvalósításra, ill. legalább annyi tudással rendelkezzenek, hogy tudományos munkájuk során ki tudják választani a PhD témájuk megvalósításához szükséges optimális módszereket.
    • A kromatográfia jelentősége az élelmiszerek analízisében.
    • A kromatográfia elmélete, a legfontosabb kromatográfiás eljárások ismertetése.
    • A nagyhatékonyságú folyadékkromatográfia (HPLC) elmélete és gyakorlati megvalósítása.
    • A gázkromatográfia (GC) elmélete és gyakorlati alkalmazása.
    • A különféle kromatográfiás módszerek alkalmazása az élelmiszer-analízisben.
    • Az aminosavak ioncserés oszlopkromatográfiája.
    • A fehérjék szétválasztása és meghatározása HPLC-vel.
    • A vitaminok meghatározása HPLC-vel.
    • A szénhidrátok analízise HPLC-vel.
    • A zsírok zsírsavösszetételének meghatározása GC-vel.
    • Az illózsírsavak analízise GC-vel.
    • Kapcsolt kromatográfiás technikák – A tömegspektrométer alkalmazása a kromatográfiában.
  • Követelmény: Kollokvium (írásban és szóban)
  • Tárgy típusa: Szabadon választható
  • Tantárgykód: MT-ALL-C35-K1
  • Kredit: 1
  • Oktatva: 3. félév (őszi)
Legutóbbi frissítés: 2023. 03. 26. 19:47