Biotechnológia

  • Tantárgyfelelős: Dr. Pálfyné Dr. Vass Nóra
  • A tantárgy leírása: A tantárgy célja az állattenyésztésben alkalmazott biotechnikai és biotechnológiai eljárások ismertetése.
    • Genetikai vizsgálatok negatív tulajdonságok (terheltségek, betegségek hordozóinak, fogékonyságnak felismerésére)
    • Molekuláris genetika (pl. szarvasmarha BLAD, sertés stressz-érzékenység, juhok súrlókorjára érzékeny/rezisztens prion-genotípusok)
    • Citogenetika (kromoszóma vizsgálatok, rendellenességek kiegyensúlyozott hordozóinak felismerésére, pl. szarvasmarha 1;29 transzlokáció, sertés reciprok transzlokációk stb.)
    • Genetikai vizsgálatok pozitív tulajdonságok felismerésére: Molekuláris genetika (a booroola juhfajta nagyhatású fecundity gén homo- és heterozigóta hordozóinak felismerése stb.)
    • Citogenetika, pl. az ondósejtek, embriók ivarának felismerése
    • Szaporodásbiológia: ivardeterminált és ivarorientált spermák előállítása és azok ellenőrzése (flow citometria, FISH)
    • Embriológia: Biopsziák, diagnosztikai vizsgálatok (ivar, terheltségek, pozitív tulajdonságok)
    • Klónozás (embrionális, ill. szomatikus sejtekből)
    • Kiméra-készítés
    • Tetraploid és triploid halak és puhatestűek (osztriga) előállítása
    • Géntérképezés
    • Génbevitel, génkiütés, géncsendesítés
    • Biometriai módszerek a nagyhatású gének és markereik kapcsolatának azonosítására és felhasználására
    • Biotechnológia a takarmányozásban (termesztés, előkészítés, emésztés)
    • Gyógyászati anyagok előállítása (humán véralvadási faktorok transzgenikus kiskérődzőkben, szervek pl. sertésből)
    • Élelmiszerek előállítása (pl. sajtgyártás, kazein-genotípusok)
    • Ipari termékek előállítása (pl. pókselyem kecskéből)
  • Követelmény:Kollokvium
  • Tárgy típusa: Szabadon választható
  • Tantárgykód: MT-ALL-C12
  • Kredit: 1
  • Oktatva: 4. félév (tavaszi)
Legutóbbi frissítés: 2023. 03. 26. 19:47