Biotechnológia

  • Tantárgyfelelős: Dr. Pálfyné Dr. Vass Nóra
  • A tantárgy leírása: A tantárgy célja az állattenyésztésben alkalmazott biotechnikai és biotechnológiai eljárások ismertetése.
  • Genetikai vizsgálatok, negatív tulajdonságok (terheltségek, betegségek hordozóinak, fogékonyságnak felismerésére)
  • Molekuláris genetika szerepe az állattenyésztésben (pl. szarvasmarha BLAD, sertés stressz-érzékenység, juhok súrlókórjára érzékeny/rezisztens prion-genotípusok)
  • Citogenetika (kromoszóma vizsgálatok, rendellenességek kiegyensúlyozott hordozóinak felismerésére, pl. szarvasmarha 1;29 transzlokáció, sertés reciprok transzlokációk stb.)
  • Genetikai vizsgálatok pozitív tulajdonságok felismerésére: Molekuláris genetika (a booroola juhfajta nagyhatású fecundity gén homo- és heterozigóta hordozóinak felismerése stb.)
  • Citogenetika, pl. az ondósejtek, embriók ivarának felismerése
  • Szaporodásbiológia: ivardeterminált és ivarorientált spermák előállítása és azok ellenőrzése (flow citometria, FISH)
  • Embriológia: Biopsziák, diagnosztikai vizsgálatok (ivar, terheltségek, pozitív tulajdonságok)
  • Klónozás (embrionális, ill. szomatikus sejtekből)
  • Kiméra-készítés
  • Tetraploid és triploid halak és puhatestűek (osztriga) előállítása
  • Géntérképezés
  • Génbevitel, génkiütés, géncsendesítés
  • Biometriai módszerek a nagyhatású gének és markereik kapcsolatának azonosítására és felhasználására
  • Biotechnológia a takarmányozásban (termesztés, előkészítés, emésztés)
  • Gyógyászati anyagok előállítása (humán véralvadási faktorok transzgenikus kiskérődzőkben, szervek pl. sertésből)
  • Élelmiszerek előállítása (pl. sajtgyártás, kazein-genotípusok)
  • Ipari termékek előállítása (pl. pókselyem kecskéből)
  • Követelmény:Kollokvium
  • Tárgy típusa: Szabadon választható
  • Tantárgykód: MT-ALL-C12
  • Kredit: 1
  • Oktatva: 4. félév (tavaszi)
Legutóbbi frissítés: 2025. 05. 08. 14:47