- Tantárgyfelelős: Dr. Pálfyné Dr. Vass Nóra
- A tantárgy leírása: A tantárgy célja az állattenyésztésben alkalmazott biotechnikai és biotechnológiai eljárások ismertetése.
- Genetikai vizsgálatok negatív tulajdonságok (terheltségek, betegségek hordozóinak, fogékonyságnak felismerésére)
- Molekuláris genetika (pl. szarvasmarha BLAD, sertés stressz-érzékenység, juhok súrlókorjára érzékeny/rezisztens prion-genotípusok)
- Citogenetika (kromoszóma vizsgálatok, rendellenességek kiegyensúlyozott hordozóinak felismerésére, pl. szarvasmarha 1;29 transzlokáció, sertés reciprok transzlokációk stb.)
- Genetikai vizsgálatok pozitív tulajdonságok felismerésére: Molekuláris genetika (a booroola juhfajta nagyhatású fecundity gén homo- és heterozigóta hordozóinak felismerése stb.)
- Citogenetika, pl. az ondósejtek, embriók ivarának felismerése
- Szaporodásbiológia: ivardeterminált és ivarorientált spermák előállítása és azok ellenőrzése (flow citometria, FISH)
- Embriológia: Biopsziák, diagnosztikai vizsgálatok (ivar, terheltségek, pozitív tulajdonságok)
- Klónozás (embrionális, ill. szomatikus sejtekből)
- Kiméra-készítés
- Tetraploid és triploid halak és puhatestűek (osztriga) előállítása
- Géntérképezés
- Génbevitel, génkiütés, géncsendesítés
- Biometriai módszerek a nagyhatású gének és markereik kapcsolatának azonosítására és felhasználására
- Biotechnológia a takarmányozásban (termesztés, előkészítés, emésztés)
- Gyógyászati anyagok előállítása (humán véralvadási faktorok transzgenikus kiskérődzőkben, szervek pl. sertésből)
- Élelmiszerek előállítása (pl. sajtgyártás, kazein-genotípusok)
- Ipari termékek előállítása (pl. pókselyem kecskéből)
- Követelmény:Kollokvium
- Tárgy típusa: Szabadon választható
- Tantárgykód: MT-ALL-C12
- Kredit: 1
- Oktatva: 4. félév (tavaszi)
Legutóbbi frissítés:
2023. 03. 26. 19:47