- Tantárgyfelelős: Dr. Mihók Sándor
- A tantárgy leírása: A tantárgy célja a hallgatókkal olyan baromfitenyésztési, baromfi-árutermelési tudást szereztetni, ami elvárható az e területen tudományos fokozatot szerzőktől.
- A baromfikeltetés területén:
- A tenyésztojás felépítése, minőségének óvása és kezelése a lerakástól a keltetőbe kerülésig. A tojás (petesejt)termelés élettani és biokémiai sajátosságai.
- Embrinális és magzati fejlődési folyamatok az embrionális anyagcserével összhangban a gyűjtőfogalomként használt baromfi egyes fajainál és típusainál. A kelétetés kritikus szakaszai. A mesterséges keltetés gyakorlati kivitelezése, különös tekintettel a minőségbiztosításra és a minőségmegőrzésre.
- A baromfi genetika területén:
- A minőségi genetikai sajátosságok genotípust alakító hatása. A hibridizáció jelensége a különböző baromfifajoknál. A molekuláris genetika szerepe a tenyészkiválasztásban. A szelekció és a tenyészértékbecslés sajátosságai a hosszú nemzedékváltású fajokhoz viszonyítva. A tenyésztési és szaporítási fokozatok létrejötte és működtetése a termékelőállítás érdekében.
- A termékelőállítás folyamatrendszere területén:
- Az all in-all out rendszer kialakítása és betartásának jelentősége a különböző baromfifajoknál.
- Tartástechnológiai módok és lehetőségek elemzése baromfifajonként. A termékelőállítás fejlesztésének lehetőségei és indokoltsága (genotípus x környezet kölcsönhatások)
- Az ökológiai állattartás követelményei Az ökológiai termékelőállítás feltételeinek megteremtése a baromfi-árutermelésben.
- A takarmányozás területén:
- Biokémiai, táplálkozásfiziológiai, mikrobiológiai, valamint az állati szervezet energia- és fehérjeforgalmával összefüggő ismereteknek, nevezetesen az egyes baromfifajok aminosav-, fehérje-, illetve „C”, továbbá ásványi anyag forgalma. A baromfi takarmányainak energia-, illetve fehérjeértékelése. Antinutritív hatású anyagok kémiai és élettani hatásai az anyagforgalomra. Az enzimek, antibiotikumok, pro-, illetve praebiotikumok, a szerves kötésben lévő ásványi anyagok (kelátok), vitaminok, szerves savak, egyéb takarmánykiegészítő anyagok hasznosítása az okszerű és hatékony termékelőállítás során. ismereteket.
- A takarmányok mikrobiológiai-higiénés állapota. A takarmányok gomba- és baktérium eredetű fertőzöttsége és bomlása.
- A szakszerűtlen takarmányozás környezetet károsító hatása.
- Géntartalék-védelem az egyes baromfifajoknál.
- A baromfikeltetés területén:
- Követelmény:
- Tárgy típusa: Szabadon választható
- Tantárgykód: MT-ALL-C36-K1
- Kredit: 1
- Oktatva: 1. félév (őszi)
Legutóbbi frissítés:
2023. 03. 26. 19:47