Baromfitenyésztés

  • Tantárgyfelelős: Dr. Mihók Sándor
  • A tantárgy leírása: A tantárgy célja a hallgatókkal olyan baromfitenyésztési, baromfi-árutermelési tudást szereztetni, ami elvárható az e területen tudományos fokozatot szerzőktől.
    • A baromfikeltetés területén:
      • A tenyésztojás felépítése, minőségének óvása és kezelése a lerakástól a keltetőbe kerülésig. A tojás (petesejt)termelés élettani és biokémiai sajátosságai.
      • Embrinális és magzati fejlődési folyamatok az embrionális anyagcserével összhangban a gyűjtőfogalomként használt baromfi egyes fajainál és típusainál. A kelétetés kritikus szakaszai. A mesterséges keltetés gyakorlati kivitelezése, különös tekintettel a minőségbiztosításra és a minőségmegőrzésre.
    • A baromfi genetika területén:
      • A minőségi genetikai sajátosságok genotípust alakító hatása. A hibridizáció jelensége a különböző baromfifajoknál. A molekuláris genetika szerepe a tenyészkiválasztásban. A szelekció és a tenyészértékbecslés sajátosságai a hosszú nemzedékváltású fajokhoz viszonyítva. A tenyésztési és szaporítási fokozatok létrejötte és működtetése a termékelőállítás érdekében.
    • A termékelőállítás folyamatrendszere területén:
      • Az all in-all out rendszer kialakítása és betartásának jelentősége a különböző baromfifajoknál.
      • Tartástechnológiai módok és lehetőségek elemzése baromfifajonként. A termékelőállítás fejlesztésének lehetőségei és indokoltsága (genotípus x környezet kölcsönhatások)
      • Az ökológiai állattartás követelményei Az ökológiai termékelőállítás feltételeinek megteremtése a baromfi-árutermelésben.
    • A takarmányozás területén:
      • Biokémiai, táplálkozásfiziológiai, mikrobiológiai, valamint az állati szervezet energia- és fehérjeforgalmával összefüggő ismereteknek, nevezetesen az egyes baromfifajok aminosav-, fehérje-, illetve „C”, továbbá ásványi anyag forgalma. A baromfi takarmányainak energia-, illetve fehérjeértékelése. Antinutritív hatású anyagok kémiai és élettani hatásai az anyagforgalomra. Az enzimek, antibiotikumok, pro-, illetve praebiotikumok, a szerves kötésben lévő ásványi anyagok (kelátok), vitaminok, szerves savak, egyéb takarmánykiegészítő anyagok hasznosítása az okszerű és hatékony termékelőállítás során. ismereteket.
      • A takarmányok mikrobiológiai-higiénés állapota. A takarmányok gomba- és baktérium eredetű fertőzöttsége és bomlása.
      • A szakszerűtlen takarmányozás környezetet károsító hatása.
      • Géntartalék-védelem az egyes baromfifajoknál.
  • Követelmény:
  • Tárgy típusa: Szabadon választható
  • Tantárgykód: MT-ALL-C36-K1
  • Kredit: 1
  • Oktatva: 1. félév (őszi)
Legutóbbi frissítés: 2023. 03. 26. 19:47