- Tantárgyfelelős: Dr. Máthé Endre
- A tantárgy leírása: A deduktív kutatási stratégia alkalmazása során, az elérni kívánt élettani hatásból kiindulva tervezzük meg az új élelmiszer kifejlesztésének lehetőségeit. E megközelítés eredményei pedig a funkcionális élelmiszerek lesznek, és az ezekre alapozott, célirányos, egyén-specifikus preventív és/vagy terápiás táplálkozás. A tantárgy célja megismertetni a doktoranduszokkal a deduktív táplálkozáskutatás elméleti és gyakorlati megfontolásait, áttekintve az alkalmazható modell organizmusokat, valamint az inter- és multidiszciplináris kutatási módszereket. Különösen fontos, hogy a doktoranduszok megértsék a többsejtű egyed és az azt felépítő sejtek viszonyrendszerének a táplálkozással kapcsolatos összefüggéseit, a genetika valamint a molekuláris sejtbiológia ez irányú alkalmazásait.
- Az inter- és multidiszciplináris kutatások problematikája a rendszerbiológiai megközelítés fényében (hálózatok és fraktálok).
- Az állati modellélőlényekre alapozott táplálkozáskutatás.
- A sejt szerkezeti, működési összefüggései.
- A sejt metabolizmusa.
- A sejtciklus regulációja.
- A sejtek makro- és mikronutriens, illetve energia státuszaival összefüggő molekuláris jelenségek és ezek szabályozottsága.
- A gerontogének fraktálszerű rendszere: élettartam szabályozó, mediátor, stressz rezisztencia, általános alapfunkciójú, mitokondriális szabályozó, szeneszcencia és apoptózis gének.
- Táplálkozás genetikára és genomikára alapozott innovatív takarmány- és élelmiszerfejlesztés.
- Követelmény: Kollokvium
- Tárgy típusa: Szabadon választható
- Tantárgykód: MT-ALL-C29-K1
- Kredit: 1
- Oktatva: 3. félév (őszi)
Legutóbbi frissítés:
2023. 03. 26. 19:47