Az állati eredetű élelmiszer-előállítás biokémiája

  • Tantárgyfelelős: Dr. Csapó János
  • A tantárgy leírása: A tantárgy célja megismertetni a hallgatókat a biokémiai következő legfontosabb fejezeteivel: a biológiai folyamatok és a biokatalízis, az anyagcsere, az energiatranszformáció és energiatárolás, a trikarbonsav ciklus, a szénhidrátok anyagcseréje, a zsírok lebontása és bioszintézise, az aminosavak anyagcseréje, a nukleotidok, a purin- és pirimidinbázisok lebontása és szintézise és a polinukleotidok összetétele. Az előadások a fehérjék bioszintézisével zárulnak, mely a genetikai információ realizálódását tárgyalja. Az általános biokémiai ismereteken túl a tantárgy fő célja rámutatni azokra a biokémiai különbségekre, amelyek a különféle háziállataink között vannak. Így az általános részeket követően minden fejezetben hangsúlyozásra kerül a monogasztrikus állatok, a kérődzők és a baromfi közti különbségek (pl. emésztés, kiválasztás, glükoneogenezis stb.), és részletesen tárgyaljuk a tejképzés biokémiáját is.
    • Az élő szervezetet felépítő anyagok: Aminosavak, peptidek, fehérjék, szénhidrátok, lipidek, mononuleotidok, polinukleotidok szerepének rövid ismertetése.
    • A biokémiai folyamatok és a biokatalízis, a szerkezet és a működés kapcsolata a biokatalízisben, az enzimműködés szabályozása.
    • Anyagcsere, az élő szervezetek energiaigénye, az energia- és anyagforgalom.
    • Trikarbonsav ciklus központi helye az anyag- és energiaforgalomban.
    • Szénhidrátok anyagcseréje. A szénhidrátok lebontása.
    • Szénhidrátok bioszintézise. Glükoneogenezis heterotróf szervezetekben piruvátból. Glükoneogenezis egyéb forrásokból. Hexózszármazékok keletkezése glükózból.
    • A zsírok lebontása. A zsírsavak -oxidációja (aktiválás és lebontás). A zsírsav-oxidáció energiamérlege. A ketontestek keletkezése és oxidációja. A lipidanyagcsere szabályozása.
    • A zsírok bioszintézise. A telített és telítetlen zsírsavak bioszintézise. A gliceridek keletkezése. A szénhidrát- és a lipid-anyagcsere kapcsolata. Nem hidrolizáló lipidek bioszintézise.
    • Az aminosavak lebontása. A fehérjék emésztése. Az aminosavak lebontásának közös reakciói. Az aminosavak szénláncának lebontása a trikarbonsav ciklusban. Az emlősök és a madarak nitrogénürítése – a karbamid és a húgysav szintézise.
    • Az aminosavak szintézise. A nem esszenciális aminosavak bioszintézise. Az esszenciális aminosavak bioszintézise. Az aminosavak bioszintézisének szabályozása.
    • Nukleotidok, valamint a purin- és pirimidinbázisok anyagcseréje. Purin- és pirimidinbázisok lebontása és szintézise. Nukleotid koenzimek bioszintézise. Nukleinsav-anyagcsere zavarai.
    • Polinukleotidok, a DNS és az RNS szerkezete. A nukleinsavak kémiai szintézisének elvei.
    • A fehérjék bioszintézise. A peptidlánc keletkezésének szakaszai. A fehérjeszintézis az eukariótákban.
    • A tejtermelés biokémiai alapjai. A tej alkotórészeinek szintézise.
  • Követelmény: Kollokvium (írásban és szóban)
  • Tárgy típusa: Szabadon választható
  • Tantárgykód: MT-ALL-C30-K1
  • Kredit: 1
  • Oktatva: 1. félév (őszi)
Legutóbbi frissítés: 2023. 03. 26. 19:47