- Tantárgyfelelős: Dr. Czeglédi Levente
- A tantárgy leírása: A tantárgy célja azon molekuláris biológia eljárások ismertetése, melyek alkalmazásával detektálhatjuk az élelmiszer-előállítás során felhasznált állatfajokat, illetve azokat egyéb biológiai mintákból is azonosíthatjuk. Az elméleti kurzus során ismertetésre kerülnek a metodikák alapelvei, felhasználhatóságuk, korlátaik. Számos gyakorlati példa használatával, szemléletes módon ismerhető meg a fajazonosításhoz alkalmazható vizsgálati eszköztár. A DNS alapú azonosítási lehetőségeket a fehérje alapú vizsgálatok és ezek elméleti háttere követi, majd a zsírsavmeghatározás, zsírsavösszetétel és az eredetigazolási lehetőségek közötti kapcsolatot mutatja be.
- Mintavétel, mintakezelés, címkézés
- Mintaelőkészítés DNS alapú eljárásokhoz
- PCR metodikák elve, alkalmazásuk, szekvenálás
- PCR RFLP alkalmazása a fajazonosításban
- PCR SSCP alkalmazása a fajazonosításban
- PCR heteroduplex analízis alkalmazása a fajazonosításban
- PCR DGGE, PCR TTGE alkalmazása a fajazonosításban
- Kapilláris elektroforézis alkalmazása a fajazonosításban
- Allélspecifikus jelölt próbák alkalmazása a fajazonosításban
- Mintaelőkészítés fehérjevizsgálatokhoz
- 1D PAGE, 2D PAGE alkalmazása a fajazonosításban
- Immunoassay, folyadék kromatográfia alkalmazása a fajazonosításban
- Eredetigazolás zsírsavösszetétel alapján
- Követelmény: Kollokvium
- Tárgy típusa: Szabadon választható
- Tantárgykód: MT-ALL-C34-K1
- Kredit: 1
- Oktatva: 3. félév (őszi)
Legutóbbi frissítés:
2023. 03. 26. 19:47