Állatfajok azonosítása molekuláris biológiai módszerekkel

  • Tantárgyfelelős: Dr. Czeglédi Levente
  • A tantárgy leírása: A tantárgy célja azon molekuláris biológia eljárások ismertetése, melyek alkalmazásával detektálhatjuk az élelmiszer-előállítás során felhasznált állatfajokat, illetve azokat egyéb biológiai mintákból is azonosíthatjuk. Az elméleti kurzus során ismertetésre kerülnek a metodikák alapelvei, felhasználhatóságuk, korlátaik. Számos gyakorlati példa használatával, szemléletes módon ismerhető meg a fajazonosításhoz alkalmazható vizsgálati eszköztár. A DNS alapú azonosítási lehetőségeket a fehérje alapú vizsgálatok és ezek elméleti háttere követi, majd a zsírsavmeghatározás, zsírsavösszetétel és az eredetigazolási lehetőségek közötti kapcsolatot mutatja be.
    • Mintavétel, mintakezelés, címkézés
    • Mintaelőkészítés DNS alapú eljárásokhoz
    • PCR metodikák elve, alkalmazásuk, szekvenálás
    • PCR RFLP alkalmazása a fajazonosításban
    • PCR SSCP alkalmazása a fajazonosításban
    • PCR heteroduplex analízis alkalmazása a fajazonosításban
    • PCR DGGE, PCR TTGE alkalmazása a fajazonosításban
    • Kapilláris elektroforézis alkalmazása a fajazonosításban
    • Allélspecifikus jelölt próbák alkalmazása a fajazonosításban
    • Mintaelőkészítés fehérjevizsgálatokhoz
    • 1D PAGE, 2D PAGE alkalmazása a fajazonosításban
    • Immunoassay, folyadék kromatográfia alkalmazása a fajazonosításban
    • Eredetigazolás zsírsavösszetétel alapján
  • Követelmény: Kollokvium
  • Tárgy típusa: Szabadon választható
  • Tantárgykód: MT-ALL-C34-K1
  • Kredit: 1
  • Oktatva: 3. félév (őszi)
Legutóbbi frissítés: 2023. 03. 26. 19:47