Állategészségtan

  • Tantárgyfelelős: Dr. Pálfyné Dr. Vass Nóra
  • A tantárgy leírása: A tárgy célja, hogy a hallgató tisztában legyen az állategészségtan alapfogalmaival, intézmény és jogszabályi hátterével, és felismerje, ha egy állat viselkedése/megjelenése eltér az egészségestől. Ismernie kell a legfontosabb fertőző és nem fertőző betegségeket, azok megelőzését. A tantárgy előadásai során ismertetésre kerülnek azon tényezők, körülmények, amelyek betegségek kialakulásához vezethetnek. Tárgyaljuk a legfontosabb élő, élettelen kórokokat, valamint a beteg és egészséges állat életjelenségeit. Ismertetésre kerülnek háziállataink klinikai alapértékei, a klinikai vizsgálat lépései, majd a kiegészítő diagnosztikai vizsgálatok. A tárgy második felében állatfajonként vesszük át a legfontosabb fertőző, illetve nem fertőző betegségeket. Kiemelt hangsúlyt kapnak a jelenleg hatályos állategészségtannal kapcsolatos jogszabályok, az éppen aktuális intézkedési rendek is.
    • Az állategészségügy intézményrendszere
    • Az állategészségügy és az élelmiszerhigiénia jogi vonatkozásai
    • Az egészséges állat klinikai alapértékei, élettani alapfogalmak
    • Az egészséges és beteg állat vizsgálata
    • Kiegészítő klinikai vizsgálatok
    • Élő és élettelen kórokozók
    • Anyagforgalmi betegségek
    • Általános járványtan, a betegségek megelőzése
    • A baromfi betegségei
    • A sertés betegségei
    • A kiskérődzők betegségei
    • A ló betegségei
    • A szarvasmarha betegségei
    • A nyúl és a társállatok betegségei
  • Követelmény: Kollokvium
  • Tárgy típusa: Szabadon választható
  • Tantárgykód: MT-ALL-B18
  • Kredit: 1
  • Oktatva: 3. félév (őszi)
Legutóbbi frissítés: 2023. 03. 26. 19:47