- Tantárgyfelelős: Dr. Pálfyné Dr. Vass Nóra
- A tantárgy leírása: A tárgy célja, hogy a hallgató tisztában legyen az állategészségtan alapfogalmaival, intézmény és jogszabályi hátterével, és felismerje, ha egy állat viselkedése/megjelenése eltér az egészségestől. Ismernie kell a legfontosabb fertőző és nem fertőző betegségeket, azok megelőzését. A tantárgy előadásai során ismertetésre kerülnek azon tényezők, körülmények, amelyek betegségek kialakulásához vezethetnek. Tárgyaljuk a legfontosabb élő, élettelen kórokokat, valamint a beteg és egészséges állat életjelenségeit. Ismertetésre kerülnek háziállataink klinikai alapértékei, a klinikai vizsgálat lépései, majd a kiegészítő diagnosztikai vizsgálatok. A tárgy második felében állatfajonként vesszük át a legfontosabb fertőző, illetve nem fertőző betegségeket. Kiemelt hangsúlyt kapnak a jelenleg hatályos állategészségtannal kapcsolatos jogszabályok, az éppen aktuális intézkedési rendek is.
- Az állategészségügy intézményrendszere
- Az állategészségügy és az élelmiszerhigiénia jogi vonatkozásai
- Az egészséges állat klinikai alapértékei, élettani alapfogalmak
- Az egészséges és beteg állat vizsgálata
- Kiegészítő klinikai vizsgálatok
- Élő és élettelen kórokozók
- Anyagforgalmi betegségek
- Általános járványtan, a betegségek megelőzése
- A baromfi betegségei
- A sertés betegségei
- A kiskérődzők betegségei
- A ló betegségei
- A szarvasmarha betegségei
- A nyúl és a társállatok betegségei
- Követelmény: Kollokvium
- Tárgy típusa: Szabadon választható
- Tantárgykód: MT-ALL-B18
- Kredit: 1
- Oktatva: 3. félév (őszi)
Legutóbbi frissítés:
2023. 03. 26. 19:47