Állati eredetű élelmiszerek élettani tulajdonságai

  • Tantárgyfelelős: Dr. Csiki Zoltán
  • A tantárgy leírása: A kurzus során a hallgatók megismerik az állati eredetű termékek összetevőit, táplálkozás-élettanilag fontos alkotó elemeit. Átfogó képet kapnak a legfontosabb ételallergiák és étel intoleranciák tüneteiről, megjelenési gyakoriságukról és lehetséges kezelésükről. Emellett megismerik az állati eredetű termékek fontosságát az egészséges táplálkozásban, kiemelve gyermekkorban és várandósság alatt.
    • Az egészséges táplálkozás irányelvei
    • A fehérhúsok beltartalmi értékei és felhasználási lehetőségei
    • A vöröshúsok  beltartalmi értékei és felhasználási lehetőségei
    • Belsőségek beltartalmi értékei és felhasználási lehetőségei
    • Különböző tejfajták beltartalmi értéke és felhasználási lehetőségei
    • Különböző tejtermékek beltartalmi értéke és felhasználási lehetőségei
    • Laktóz intolerancia
    • A tojás beltartalmi értéke és felhasználási lehetőségei
    • Ételallergiák
    • Étel intoleranciák
    • A vegetarianizmus fajtái és veszélyei
    • Állati eredetű termékek fogyasztásának jelentősége várandósság során
    • Állati eredetű termékek fogyasztásának jelentősége gyermekkorban
    • Aktuális szakirodalmi adatok bemutatása
  • Követelmény: Kollokvium
  • Tárgy típusa: Szabadon választható
  • Tantárgykód: MT-ALL-C17-K1
  • Kredit: 1
  • Oktatva: 1. félév (őszi)
Legutóbbi frissítés: 2025. 05. 08. 13:42